Strona 2 z 2

Re: problem z ustawieniami

PostWysłany: 10 Gru 2014, 20:28
przez gregoRy22
Najlepiej zgłosic sie do jakiegos serwisu ewentualnie dobrego fachowca. Ja mam Buderusa , zadzwpniłem do kolesia i podjechał oni znaja ustawienia i napewno dobrze Tobie tam poustawiają

Re: problem z ustawieniami

PostWysłany: 30 Gru 2014, 19:44
przez Mistroz
Zgadzam się z kolegą, najlepiej zgłosić usterkę do fachowca. Samemu, lepiej nic nie przestawiać i ruszać.

Re: problem z ustawieniami

PostWysłany: 05 Sty 2015, 10:17
przez radeklapka
Witam,
jestem użytkownikiem KSP Duo 15kW ze sterownikiem ST-480, dom ogrzewany jest pierwszy sezon, tzn. dom jest stary po remoncie, miał ok m-c temu świeże wylewki i tynki. Tynki jeszcze schną, widać ciemne plany na ścianach. Ale mój problem tkwi w ustawieniach kotła. Na początku paliłem pelletem 6mm i wszystko było ok, zgasło tylko raz może dwa ale po ustawieniu parametrów podtrzymania paliło się dobrze i nie wracały problemy z wygasaniem pieca. Natomiast teraz palę 8mm pelletem i piec w okresie tygodni zgasł 2-3 razy. W domu mam podłogówkę na dole ok.90m2 a góra grzejniki 50m2.
Temp. zadana CO 65stC, CWU 45stC, podłoga 42stC (zawór 36stC), czas podawania 40sec, przerwa podawania 120sec, czopuch otwarty na 1/3, siła nadmuchu 50%, praca podtrzymania nadmuchu 60 sec, przerwa 2,5 min, podawanie w podtrzymaniu 30 sec, przerwa podawania w podtrzymaniu 10 min, temp ślimaka 30-32stC.

Przy takich parametrach przy pierwszych dniach palenia grubszym pelletem było wszystko dobrze ale po kilku dniach rano załączył się alarm, ze nie osiąga temp. a temp spadła do 38-40stC. Później długo piec nie mógł dobić do CO zadanej 65stC. Jak ustawić optymalnie piec tak aby nie było więcej niespodzianek z wygaszeniem? Zaznaczę tylko, ze nie mieszkam w tym domu, a jestem tam tylko rano i wieczorem kontrolnie, sprawdzić jak piec i czy nie trzeba zasypać zasobnika...

Denerwuje się gdy on tak wariuje i pompuje opał i nadmuch a on nie jest w stanie dojść do zadanej temp CO. Wczoraj zauważyłem, że nie dopala chyba tez wszystkiego, bo popiół jest dużo większy, spieka się... Jaką ilość powinien zuzywać opału? Bo u mnie na dobę wychodzi ok 3-4 worków. Chciałbym mniej zużywać...

Proszę o pomoc, ewentualnie o kontakt z serwisantem, który pomógłby mi w ustawieniach. Pochodzę z woj. warmińsko-mazurskiego.

Pozdrawiam
Radek

Re: problem z ustawieniami

PostWysłany: 06 Sty 2015, 15:14
przez Paczek24
U mnie to samo od wczoraj. Zamówiłem fachowca będzie jutro. Czekam mam nadzieję, że będzie dobrze.

Re: problem z ustawieniami

PostWysłany: 06 Sty 2015, 19:23
przez radeklapka
Jak juz bedzie i ustawi to podziel sie wiedzą ;-)

Re: problem z ustawieniami

PostWysłany: 20 Lip 2016, 15:22
przez Vatras
Ogólnie najlepszą metodą jest przywrócenie ustawień producenta. Jeżeli działa to znaczy, że problem był we wprowadzonych modyfikacjach. Jeżeli dalej problem występuje to warto już podjąć jakieś działania np. wezwać fachowca.

Re: problem z ustawieniami

PostWysłany: 20 Wrz 2017, 14:27
przez Kothelas
Ja jak miałem problem z ustawieniami kotła to wolałem zadzwonić po profesjonalistę,
jeśli nie czujecie się na siłach, aby takie coś zrobić to polecam tą firmę:
hmi.info.pl mają ogromną wiedzę na temat ogrzewania itp więc na pewno pomogą.

Re: problem z ustawieniami

PostWysłany: 13 Lut 2018, 22:50
przez CB-maruda
Witam mam problem z nastawami pośadam piec KSP DUO 26 KW i sterownik eco star 910 jakie nastawy dla wszystkich paliw z góry dziękuję za pomoc

Re: problem z ustawieniami

PostWysłany: 27 Lip 2018, 11:58
przez ankara
Gdzie znajdę fachowca na śląsku jeśli ma podobny problem. Tylko dobreg